Новини

Светлината на Мъдростта в творчеството на Ваклуш Толев

07.02.2023
Представяне на новото издание на “История на религиите” и 99 брой на списание “Нур”

На 11.02.2023 г., събота, от 13:00 ч. в зала „Перото” на НДК ще се състои представяне на новото издание на книгата „История на религиите“ на Ваклуш Толев и ще бъде отбелязана 30 годишнината от издаването на неговото авторско списание „Нур“. В беседата ще участват д-р Илко Семерджиев, поетът Владимир Левчев, публицистът Петко Атанасов и главният редактор доц. Кирил Коликов. Събитието е част от честванията на 100 годишнината от рождението на Ваклуш Толев.

Богословът и мислител Ваклуш Толев започва да изнася своите беседи по проблеми на духовността, етиката и културата, веднага след промените през 1989 г. До кончината си през 2013 г. обикаля десетки пъти цялата страна по покана на различни образователни и културни институции. През 1992 г. е издадена първата му книга – „История на религиите“, а през 1993 г. започва публикуването на неговите лекции под формата на студии в списание „Нур“ (негаснеща, нетленна светлина).

Вече 30 години списание „Нур“ прокламира от корицата си, че „Няма зло, има нееволюирало добро“. Първият брой излиза на 13 февруари 1993 г. и от тогава са издадени общо 99 броя (над 10 000 страници). Те стават основа и на книгите „Седемте Лъча на еволюцията“, „Беззаветен завет“, двутомника „Духовните дарове на България“ и др.

“История на религиите” е „речено слово, а не писана книга”. Формирана е от лекциите на Ваклуш Толев пред студентите на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преиздава се за четвърти път и е одобрена от МОН за учебно-помощна литература по философския цикъл предмети.

„История на религиите“, съдържа обширен преглед на големите световни религии (индуизъм, юдаизъм, зороастризъм, будизъм, християнство и мохамеданство), в тяхната приложна и метафизична страна. Отделна глава от книгата е посветена и на атеизма. Освен задълбочен сравнителен анализ, трудът предлага и оригиналната концепция за Духовните вълни, тяхната йерархия и връзка с културите и религиите, оформена като една нова, цялостна доктрина за физическата и духовна еволюция на човека. В тази връзка известният социолог проф. Захари Стайков определя труда като „не само история, а мащабна теория на религиите“.

Честванията, посветени на 100 години от рождението на Ваклуш Толев, ще продължат през цялата 2023 г. Предстои да бъдат преиздадени и останалите два тома от нашумялата трилогията на Ваклуш Толев „История и теория на религиите“. Ще бъде представен документалния филм “Ваклуш”, чиято премиера ще бъде през март на София филм фест. Ще бъде организирана и научна конференция, посветена на една от идеите на Ваклуш Толев – за правата на душата на човека. Подготвя се за печат фотографски албум, който ще разказва за неговия живот и идеи. Ще излезе и последният, юбилеен брой 100, на списание „Нур“.